ΚΝΧ - ΕΞΥΠΝΟ ΚΤΗΡΙΟ

 

Έξυπνο κτιριο 

Γνωρίστε τα έξυπνα κτιριο  χρησιμοποιώντας την τεχνική KNX. Δείτε γιατί είναι πλέον απαραίτητο σε κάθε καινούριο κτίριο να χρησιμοποιείται.
 
 
Δηλαδή πόσο "έξυπνο" μπορεί να είναι ένα κτιριο

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί αν σβήσατε όλα τα φώτα του σπιτιού ή του γραφείου ή του χώρου εργασίας σας;
Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί αν κλείσατε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες και να κλείσετε όσα έχουν μείνει ανοιχτά;

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί αν όντως καταναλώσατε όσο νερό/αέριο/ρεύμα σας έχουν χρεώσει;
Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί αν έχετε πετρέλαιο στη δεξαμενή για τη θέρμανση, αλλά δεν μπορείτε να το δείτε;
Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί αν θα μπορούσατε να ελέγξετε τη θέρμανση ή τα φώτα της αυλής χωρίς να είστε σπίτι έτσι ώστε όταν θα πάτε να έχει ζέστη και φως;
Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί αν θα μπορούσατε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο ανάβετε κάποια φώτα, αλλά τώρα είναι αργά γιατί έχει τελειώσει η κατασκευή του σπιτιού;
Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί αν θα μπορούσατε να βλέπετε όλες τις λειτουργίες του σπιτιού σας από κάποια οθόνη αφής, ή την τηλεόραση, ή τον υπολογιστή ή και ακόμα από το κινητό σας ;
Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί αν θα μπορούσατε με ένα κλικ να σβήνατε ορισμένα φώτα και να δημιουργήσετε ιδανικές συνθήκες για ένα ρομαντικό δείπνο ή για να παρακολουθήσετε μια ταινία στην τηλεόραση;
Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί αν θα μπορούσαν η θέρμανση και η ψύξη του σπιτιού να ρυθμίζονται ανάλογα με το αν βρίσκεστε σπίτι ή όχι;
Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί αν θα μπορούσατε να κάνετε εξοικονόμηση ενέργειας ακόμα και από το σπίτι σας χωρίς κόπο;
Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί αν.... αν... αν... αν...
 
Έάν έχετε αναρωτηθεί για έστω και ένα από τα παραπάνω ερωτήματα, που αφορούν τις λειτουργίες του κτιρίου σας, θα πρέπει από εδώ και στο εξής να πάψετε να αναρωτιέστε. Το "έξυπνο κτίριο" είναι εδώ για να δώσει απάντηση σε όλα, αλλά και σε πολλά άλλα ερωτήματα τα οποία μπορούν να σας δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της διαμονής σε αυτό.

Επειδή το κτίριο δεν είναι ένα άψυχο κατασκεύασμα, αλλά ένας χώρος ζωντανός μέσα στον οποίο θα ξοδέψετε πολλές ώρες από τη ζωή σας.
Επειδή το κτίριο δεν θα καθορίζει τη ζωή σας ανάλογα με το πώς είναι κατασκευασμένο, αλλά θα καθορίζετε εσείς τη ζωή του κτιρίου σας σύμφωνα με τη δική σας.
Επειδή το κτίριο δεν είναι μόνο για εσάς, αλλά και για τις γενιές μετά από εσάς. 
  Τι είναι το KNX - Instabus

Είναι ο νέος ευρωπαϊκός σύγχρονος τρόπος κατασκευής ηλεκτρικών κτιριακών εγκαταστάσεων με έξυπνες συσκευές. Υποστηρίζεται από 200 και πλέον εταιρείες κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού, οικιακών συσκευών και γενικότερα υλικών για εγκαταστάσεις κτιρίων.

Στις μέχρι σήμερα ηλεκτρικές εγκαταστάσεις κάθε σύστημα (π.χ ηλεκτρολογικό, συναγερμού κ.α) χρειάζεται τη δική του ξεχωριστή καλωδίωση. Η τεχνολογία KNX έρχεται να απλοποιήσει τα πράγματα δίνοντας σε όλα τα συστήματα τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ένα κοινό μέσο επικοινωνίας για την μεταξύ τους ανταλλαγή πληροφοριών.

Σε κάθε κτίριο δημιουργείται ένα ανεξάρτητο δίκτυο (δίκτυο BUS) από το ισχύον του ασθενούς ρεύματος, που λειτουργεί στα 24V DC, για την κυκλοφορία και την μεταβίβαση των πληροφοριών της εγκατάστασης. Ο όρος BUS μεταφράζεται ως δρόμος, κανάλι για αμφίδρομη επικοινωνία και είναι το μέσο για την διακίνηση των πληροφοριών.

Το δίκτυο BUS αποτελείται από ένα διπολικό τηλεφωνικό καλώδιο το οποίο συνδέει μεταξύ τους όλα τα στοιχεία του συστήματος, δηλαδή τους αισθητήρες (στους οποίους κατατάσσονται οι διακόπτες, τα μπουτόν, οι ανιχνευτές κίνησης, οι αισθητήρες φωτεινότητας, τα ανεμόμετρα, οι θερμοστάτες, οι χρονοδιακόπτες κ.α) και τους εντολείς (στους οποίους κατατάσσονται τα ρελέ φωτισμού, τα dimmer πυρακτώσεως, τα dimmer φθορισμού, τα ρελέ ρολών κ.α). Οι συσκευές αυτές λαμβάνουν τις πληροφορίες από τους αισθητήρες και τις εκτελούν.

Η μετάδοση των δεδομένων επιτυγχάνεται σειριακά και ασύγχρονα και υπακούει σε προκαθορισμένους κανόνες (πρωτόκολλο BUS). Η προς μετάδοση πληροφορία κωδικοποιείται και διαμορφώνεται στην μορφή τηλεγραφήματος. Στη συνέχεια αποστέλλεται μέσω του δικτύου σε όλα τα στοιχεία του συστήματος. Ο παραλήπτης λαμβάνει το σήμα και ενεργεί ανάλογα, ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία που δεν είναι παραλήπτες, το αγνοούν. Γενικότερα σε ότι αφορά το σύστημα, οι αισθητήρες είναι οι αποστολείς, και οι εντολείς οι παραλήπτες.

Το σύστημα είναι αποκεντρωμένο και δεν υπάρχει κεντρική μονάδα λειτουργίας. Η κάθε συσκευή έχει έναν δικό της μικρουπολογιστή, μία δική της μνήμη προγράμματος και μία μνήμη λειτουργιών με συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτουργίας, στοιχεία τα οποία της δίνουν αυτονομία. Με αυτόν τον τρόπο το σύστημα σε περίπτωση βλάβης δεν μπλοκάρει και η εγκατάσταση συνεχίζει κανονικά την λειτουργία της.

Τι πλεονεκτηματα εχει το KNX.

Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η εγκατάσταση ΚΝΧ, τόσο κατά την υλοποίηση της, όσο και κατά τη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας στη διάρκεια της λειτουργίας της, σε σχέση με μια συμβατική εγκατάσταση - ιδίων κατά το δυνατόν - απαιτήσεων, είναι :

 • Η εύκολη προσαρμογή της με ταυτόχρονες θεωρήσεις οικονομικών λύσεων σε σύγχρονες και εξελιγμένες απαιτήσεις.
 • Η οικονομική διαχείριση της ενέργειας.
 • Η ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας της.
 • Η γρήγορη & απλή ηλεκτρολογική εγκατάσταση της.
 • Η ελαχιστοποίηση κινδύνου πυρκαγιάς,ως αποτέλεσμα της μείωσης του πλήθους των καλωδίων που συμμετέχουν στην υλοποίηση των συμβατικών εγκαταστάσεων.
 • Η χρησιμοποιήση δομικών στοιχείων εγκαταστάσεων και στοιχείων ελέγχου ηλεκτρικών εγκαταστάσεων προηγμένης τεχνολογίας υψηλής ποιότητας.
 • Η διασύνδεση και λειτουργία προϊόντων διαφορετικών κατασκευαστριών εταιριών.
 • Η δυνατότητα σύνδεσής της με δομικά στοιχεία εγκαταστάσεων προηγούμενης τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται και σήμερα στις συμβατικές εγκαταστάσεις.
 • Η δυνατότητα ευελιξίας στην επέκτασή της, αλλά και αλλαγής των συνθηκών χρήσης με χαμηλό κόστος.
 • Οι δυνατότητες που παρέχει στους χρήστες για τον έλεγχο της (τηλεχειρισμοί-τηλεπιτηρήσεις-τηλεενδείξεις), μέσω του τηλεφωνικού (και όχι μόνο) δικτύου.
 • Η δυνατότητα συνεχούς υποστήριξής της, απλής συντήρησης της και η φιλικότητά της προς τους χρήστες της.